26 oktober 2007

Video med Tilde

Pladedebuterende Tilde kiggede forbi kontoret til en kop kaffe og en snak om hendes lynkarriere, og ud over et interview kom der en frisk lille video ud af det. I videoen kan du blandt andet høre hvor Tilde tager hen og hører elektronisk musik i København, og hvor hun henter inspiration til sin egen musik.

Hele interviewet kan du læse her, og videoen....ja, den er i bedste hjemmevideostil!

25 oktober 2007

Deadline reminder

Lange, lige landeveje. Snuskede burger-joints. Cowboyhat og riffel på ladet af pick-up trucken.

I Austin, Texas samles den 12.-16. marts i år for 21. gang i træk hele den samlede musikbranche. Det er selvfølgelig den prestigefyldte og vanvittigt store musikfestival/konference/messe, South by Southwest, vi taler om, og grunden til vi taler om den er, at deadline for at ansøge om en showcase er i morgen!

Sidste år spillede mere end 400 ikke-amerikanske bands showcases på festivalen, der tenderer verdens største samling af musikere, publikum og branchefolk. Selv om amerikanske bands har helt indtil den 9. november om at få fingeren ud og ansøge om en plads i programmet, så er det allerede i morgen danske bands skal have sendt deres ansøgning afsted.

Heldigvis skal du ikke poste et brev velvidende at det tager det en uges tid at nå over atlanten. Du skal blot ansøge online på SxSW's website og så ellers mene musikken seriøst, og selvsagt have ambitioner, der rækker videre end Danmark, Tyskland, osv.

Sidste år var det danske bands som Slaraffenland, Moi Caprice, Vincent Van GoGo, The Kissaway Trail og Mew, der holdt den danske eksport-fane højt på den amerikanske festival.

Din ansøgning skal være festivalen i hænde (online) senest fredag midnat amerikansk tid, hvilket reelt vil sige kl. 6 lørdag morgen for dig.

Held og lykke.

17 oktober 2007

Ufin markedsføring?

Der er 10 dage tilbage i Duracells storstilede Ramp Music konkurrence, hvor tre bands dyster om 1 mio. kroner øremærket markedsføring. Du, jeg, alle og enhver kan på RampMusic.dk stemme på de tre bands og dermed være med til at bestemme, om det er The Bronson Brothers, Lily Electric eller Troels Boberg, der skal have band-kontoen boostet noget så eftertrykkeligt.

Stillingen har gennem hele forløbet været meget lige, så der er ikke noget at sige til, at kampen om de sidste stemmer er blevet hård. Dog fik vi her på redaktionen kaffen galt i halsen, da vi i går kunne læse Skanderborg Festivals seneste nyhedsbrev (fra den 16. oktober); festivalen, der for et par måneder tilbage kunne kåre Troels Boberg vinder af Starfighter 2007, opfordrede nemlig alle til at deltage i en konkurrence om VIP-billetter til næste års festival. Det eneste man skulle gøre var, at gå ind på Ramp Music sitet, give Troels Boberg 5 stjerner, Lily Electric og Bronson Brothers 0 stjerner, og så skrive en mail til Danmarks Smukkeste Festival og fortælle dem, at man havde gjort som de bad om.

Hmm...

Festivalen har nu udsendt endnu et nyhedsbrev, hvor de indrømmer at deres konkurrence var i strid med markedsføringsloven - hvilket de tilsyneladende ikke var klar over - og at den derfor nu er aflyst. De må dog stadigvæk gerne opfordre folk til at stemme på deres Starfighter-vinder, Troels Boberg, hvilket de derfor gør.

En temmelig uheldig episode, der sætter de i forvejen plagede musikkonkurrencer i et endnu værre lys. For fjerner det ikke fokus fra musikken, hvis resultatet af en konkurrence om 1 mio. kroner skal afgøres af en anden organisations markedsføring?

Vi kigger nærmere på den lumre sag i en artikel i morgen. Indtil da kan vi her på MyMusic.dk så fristes til at opfordre alle jer til at stemme på vores legatmodtagere Lily Electric. Men det gør vi ikke. Gå i stedet ind på RampMusic.dk og placer din stemme lige præcis der hvor DU synes den hører hjemme. Nu!

05 oktober 2007

Frank Arnesen på MyMusic.dk!

Ja, det kunne have været cool. Men nej. Så tæt på og dog så langt fra - han er desværre travlt optaget i Chelsea FC. Til gengæld ønsker han MyMusic.dk god vind fremover, og det er i sig selv en præstation, for han er bestemt ikke en herre der er let at få kontakt til.

'Hvad skulle Frank Arnesen egentlig her?', tænker du måske nu. Han skulle da have været gæstelytter! Den position er nemlig ikke forbeholdt musikere eller andre brancherelaterede personager, og med en fodboldtosset redaktion er der ingen vej udenom hverken Arnesen eller Schmeichel..!

Der bliver i disse tider skruet op for månedens gæstelytter med en jævnere udskiftning og en bunke spændende lyttere der venter på at komme til orde.
Er der nogen du savner? Nogen du godt kunne tænke dig at læse en artikel af? Så smid en kommentar - der er ingen grænser, bare skyd løs!

Har du glemt hvem der allerede har været på banen? Tjek det her og hold øje med siden.

02 oktober 2007

360°

Og når nu Radiohead har fået sat gang i de små grå (både dem mellem ørerne og dem, der sidder bag skrivebordene hos de etablerede pladeselskaber), så kan det måske være interessant at kaste et hurtigt blik på et emne, der prægede de fleste af paneldiskussionerne på Popkomm.

360°-modellen.

For dem der ikke er bekendt med ”360°-modellen” eller ”360°-kontrakten”, kan den i ganske grove træk beskrives som pladeselskabernes forsøg på at møve sig ind på markedsområder, de i en stribe årtier har holdt sig fra, nemlig booking, management, merchandisesalg - og hvad der ellers kan være forbundet med koncertvirksomhed. Det mest kendte eksempel er vel nok Robbie Williams, der har skrevet under på en kontrakt, der giver hans pladeselskab EMI en betragtelig procentdel af hans indtjening ved koncerter. Men modellen er noget mere nuanceret end som så.

De mindre pladeselskaber gør det allerede; varetager deres artisters interesser som både management, booking og label. I mange tilfælde af ren og skær nødvendighed, i andre tilfælde for at være tættere på deres bands. De større pladeselskaber, som nu er ved at hoppe med på bølgen, gør det for at tjene nogen af de penge, de mener de går glip af ved det sløje cd-salg. Ikke kun på Popkomm er det en anerkendt betragtning, at cden i dag er appetitvækkeren, der skal få fans til at grovæde koncerter og merchandise. Man kan gå skridtet videre og sige at cden er lidt ligegyldig - du downloader jo alligevel albummet over LimeWire, ja du gør! Et godt eksempel er The Police; hele deres bagkatalog kan erhverves (lovligt!) for under 1000 kroner, hvorimod de bedste billetter til bandets seneste verdensturné gik for op mod 5000 kroner.

Universal Music opkøber mindre pladeselskaber, skiller sig af med de dele af nyerhvervelserne de ikke kan bruge (= labeldelen) og implementerer selskabernes booking-, management- og merchandiseafdelinger i maskineriet, så de kan finde ud af hvordan pokker de skal tjene penge på deres kunstneres storsælgende turnéer.

Men det er vel egentlig også meget fair, ikke? Når nu det er pladeselskaberne der har gjort forarbejdet og markedsført kunstnerne, men kun kan læne sig tilbage og se hvor få cder de sælger, på trods af den intensive tourvirksomhed. Som en af paneldeltagerne, Carol von Rautenkranz (LADO Musik), påpegede, så er 360°-modellen den eneste måde at overleve på som label; ”You benefit from careers and not just cd sales”. Hvilket går meget godt i spænd med det tilbagevende Popkomm-mantra; pladebranchen er død, men musikbranchen har det bedre end nogensinde.

Når man tager kontrollen

I forlængelse af gårsdagens Radiohead-stunt har jeg gået og summet lidt over en paneldebat, jeg overværede på Popkomm. Titlen var en anelse abstrakt, nemlig ”Artists as Architects” - en titel åben for fortolkning, med tusind spændende emner lurende i kulissen, men snakken der kom ud af det ellers interessante oplæg, viste sig at være en temmelig tam størrelse. En ufokuseret snak om hvorfor man ikke partout skal kaste sin karriere i hænderne på et major label (er det ikke efterhånden indlysende?).

Alligevel må man give moderator Mark Sutherland (Billboard Media) kredit for at ramme hovedet på sømmet, når han indledningsvist pointerede, at det det hele drejede sig om for tiden var ”artists taking control of their own career”.

Og det er præcis det Radiohead gør lige nu. Ikke at de nogensinde har virket specielt kuede af pladeselskaber eller managere, men lige nu siger de fuck off til både iTunes og real-life distributører, som ganske sikkert hellere så albummet ”In Rainbows” stå ved siden af Evanescense og U2 i Bilka, Føtex, Fona og alle de andre steder, der er penge, der skal bruges. Det er en åben omfavnelse af deres fans, og en afværgende gestus i fjæset på alle dem, som elsker Karma Police, men som aldrig har hørt om ”OK Computer”. Det er sgu da at tage kontrol over sin egen karriere!

Det eneste du har brug for er altså god musik og så evnen til at kunne gå i lige linie mod dine fans. Hvilket direktøren for Hill Valley Records, Jon Tufnell, paradoksalt nok var den eneste i panelet, der lod til at være klar over; ”Direct contact to your fans is worth 1000 flyers.” Til hvilket Michael Monroe fra det legendariske rockband Hanoi Rocks svarede; ”Yeah well, the Internet is a necessary evil...”

Håndsoprækning. Hvor mange tror Radiohead kommer til at tjene penge på deres skødesløse salgstaktik?

”Her!”

01 oktober 2007

Hvad er det værd?

Vi har tidligere her på sitet kastet spørgsmålet ud i websfæren; hvad er musikken værd? Vi hentydede til IFPIs forslag om en abonnementsordning for musikdownload, og syntes det kunne være meget sjovt at finde ud af, hvad folk der om nogen lytter til meget musik (dig!) ville punge ud hver måned, for til gengæld at have adgang til al tænkelig musik. Det er en abstrakt størrelse at gabe over.

Radiohead er helt med på idéen om at spørge lytterne selv hvad de synes musikken er værd. Og de har netop gjort det på en temmelig håndgribelig måde!

Radioheads nye album, "In Rainbows", udkommer den 10. oktober og i den forbindelse har bandet søsat en noget aparte, men, efter min mening, ganske fantastisk salgsmodel: Fra www.inrainbows.com kan man lige nu forudbestille to forskellige udgaver af deres nyeste album, nemlig en overdådig pakke med albummet som downloads, to heavy duty vinyler, en enhanced CD med nye sange, ekstra materiale og artwork, og hvis man synes håndgribelig musik er lidt for 1999, så kan man også nøjes med at forudbestille albummet som download.

Hvis du trykker "Pre-order" ud for den fornemme pakke med alt det hele plus lidt mere, så bliver du bedt om at slippe 40 pund. Hvis du trykker "Pre-order" ud for download-pakken, så bliver du derimod bedt om selv at sætte prisen.

Fantastisk! Det er altså op til dig selv at bestemme om Radioheads nye album skal koste dig 99 pund, 1 enkelt penny eller alt der imellem. Der er altså ikke længere noget incitament til at gafle dig musikken hos mr BitTorrent, og du kan ovenikøbet tage en hurtig, moralsk diskussion med din underbevidsthed inden du trykker "Pay now".

Det er fedt. Det er nyt. Det er smart. Det er det de unge vil have. Men virker det? Er der penge i skidtet, hvis man lader det være op til menig mand at fastsætte en pris?

Radiohead sælger bevidst ikke sin musik via iTunes, og går her skridtet videre mod en ny form for distribution; en helt ny forretningsmodel. Jeg glæder mig til at se hvad der sker!