08 november 2007

Musik i valgkampen 3 - visioner uden excel-ark


- Det er godt, det er modigt – og det er højst sandsynligt forgæves.
Det var ordene fra komiker og skuespiller Flemming Jensen i tirsdags, da Mogens Jensen, kulturpolitisk ordfører for Socialdemokratiet, præsenterede et omfattende kulturpolitisk program. Og måske har kulturen fyldt for lidt i valgkampen?

Kulturprogrammet skulle først være lanceret d. 23. november, men valget fremskyndede præsentationen af Kultur er Velfærd, som kataloget med de 10 arbejdsgruppers ideer kom til at hedde (titlen er sikkert dybere end jeg lige kan udgrunde).

MyMusic.dk var selv glade for at være repræsenteret i Mogens Jensens musik-udvalg, så hvad vi siger er ikke habilt. På den ene side må det siges, at hvis A kommer til magten, så får vi i Mogens Jensen en kulturminister, der har lyttet grundigt og samvittighedsfuldt til alle hovedgrene af dansk kulturliv og dermed sat sig ind i de dynamikker, der styrer kulturlivet og stimulerer både den gode og den dårlige kunst.

Og som Hanne Vibeke Holst sagde senere: - kunsten lærer os at dø. Men kunsten lærer os også at leve. Forsamlingen nikkede – det er nok rigtigt. Jo, det passer! Og jeg måtte vise mig fra min allermest fun spoilende, liberalistiske side, da jeg spurgte til nøgletallene?

Mogens Jensen kredsede om beløbet en halv mia. Det lyder bedre end 500 mio., hvilket svarer til 2 års hoveduddelinger alene på musikområdet. Disse 500 mio. – undskyld, denne hele halve mia. – skal fordeles over 8 år og over 8 bærende hovedgrene i dansk kultur. Men det lyder af mange penge, når de kulturradikale rødder stopper piben og talsmændene fra de berømmede, men hårdt prøvede foreninger er samlet.

Mogens Jensen har kritiseret Brian Mikkelsen for at have skåret kulturbudgettet med 15 % - men Mogens Jensens svar er at tilføre 10 % til det statslige kulturbudget og derudover en endnu ikke defineret pulje til kommunerne. Kommunerne har hårdt brug for pengene – i vores gren af kulturlivet til f.eks. øvelokaler og ungdomshuse – men hvor mange penge, der skulle tilføres kommunalt fremgik ikke i svaret på mit spørgsmål. Mogens Jensens idekatalog er 55 sider langt og der står øget støtte og opprioritering – vel at mærke i statsligt regi - fra side 11 til 40.

Det er et ambitiøst projekt, der emmer af kærlighed til kulturen – skål, tillykke og tak for det – men skal man ikke være et typisk, udpræget kulturmenneske - uden sans for excel ark og planlægning - for at tro, at dette budget holder længere end til side 15 over 8 år.


Sporten er ikke med i kataloget, men det vender vi tilbage til i morgen.