06 november 2007

Musik i valgkampen 1 - DRM som valgflæsk

Valgkampen går ind i sin sidste uge. Musikken er bølget ind og ud af valgkampen i den ene koger efter den anden. Og her har vi ikke engang nævnt parti-sangene.

Pirateri og ungdomhus - det burde ligge til et godt valg, men i stedet står Enhedslisten til at få én over nakken? Det gør de i hvert fald ifølge Berlingske og meningsmålingerne på politikens fine lille flash-application, der dømmer partiet under spærregrænsen.

Først Line Barfod som formand for folketingsgruppen – internt stærk men lidt uprøvet og skinger i det offentlige rum, dernæst Asmaa, der hverken vil give mænd hånden eller tage afstand fra sharia – og med Frank Aaens opbakning. Rosenkrantz-Theil ude og og her til sidst Enhedslistens spidskandidat til Folketinget, Johanne Schmidt-Nielsen, som ifølge computerworld udtaler ”at fildeling skal være lovlig, og digital rights management, DRM, ulovlig”.

For det første er DRM ikke aktuelt – DRM er på vej ud. For det andet er et lovindgreb utopisk, da man næppe ved lov kan få flertal mod at beskytte ophavsret med software. For det tredje har vi her en spidskandidat, der promoverer sig selv som klassens uartige pige: ”i forbindelse med en fest godt kan finde på at downloade et Britney Spears-nummer, som jeg ellers aldrig ville købe – og så slette det igen dagen efter”.

Johanne Schmidt-Nielsen skynder sig altså at slette nummeret, så man ikke kan bevise noget. Hverken at hun har gjort det eller ikke gjort det? Er det ikke mere Enhedsliste-agtigt at gøre som piratgruppen – indrømme at der ligger ulovligt materiale på ens harddrive - og så holde fanen højt, når Antipiratgruppen kigger forbi og praktiserer gældende lovgivning. Face it - der er altid en fest under opsejling, hvor man bliver nødt til at svinge træbenet til noget værdiløs pop.

Vendingen ”et nummer, som jeg ellers aldrig ville købe” er jo interessant. Man napper et nummer, som man ikke ville bruge, hvis det ikke var gratis. Men man bruger nummeret – ergo har det en værdi.

Det er Clintons ”jeg inhalerede ikke”-argument om igen og vi er ikke imponeret over Enhedslistens ærlighed. Men ok - indtil videre er denne hovedkuldse kasten sig ind i et nyt uvejr måske det bedste bud på at kaste røgslør, mens man manøvrerer partiet ud fra den øvetævernes holdeplads, som Asmaa fik parkeret dem på.

Tungen lige i munden - vi følger med hver dag op til det endelige valg.

9 Comments:

Anonymous Anonym said...

Kære Buck. Se dog i øjnene, at enhedslisten ikke tror på privat ejendomsret og derfor heller ikke på Britney Spears' eller hendes pladeselskabs ret til at begå vold (i overført betydning) for at kræve erstatning for misbrug.

Nu ligger musikken altså frit tilgængelig for verdens befolkning. Det er pladeindustrien der har et problem og med barnlig arrogance ser sine kunder som fjender. Hvilken anden branche kunne dog finde på en lignende absurd adfærd? Hjælp, kopimaskinen er opfundet...? Fotografiapparatet? Videomaskinen?

Musikken ER frit tilgængelig og gratis. Men musikbranchen har valgt at erklære brugen af gratis musik ulovlig (forståeligt nok for at overleve) - og lovgivningen har de i nogle tilfælde med sig, i andre tilfælde imod sig. Drop dog den dårlige samvittighed og vågn op til virkeligheden. Man stjæler ikke ved at downloade musik, ligesom man ikke stjæler noget fra internettet hver gang man kigger på en hjemmeside. (Eller tager en sten med hjem fra stranden, for den sags skyld.)

tirsdag, 06 november, 2007  
Blogger Martin Buck said...

Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

onsdag, 07 november, 2007  
Blogger Martin Buck said...

Vi på mymusic.dk forholder os neutralt i debatten om fildeling. Vi er desuden enige i at lovgivningen skal ændres - men der er ingen grund til at lange ud efter DRM, som allerede er død.

Min pointe er, at Johannes holdning vedr. DRM er valgflæsk og at hun i øvrigt med borgerlig forsigtighed moderer sin holdning - ved fesent at slette sine ulovlige mp3'ere.

Hvorved man jo ikke kan bevise, at rent faktisk praktiserer, hvad hun prædiker.

onsdag, 07 november, 2007  
Anonymous Anonym said...

Hej Buck.
Face it - alle gør det! Jeg gør det selv. En lovændring ville være en god idé. At Johanne siger tingene, som de forholder sig hos stort set alle, er kun beundringsværdigt og tyder da på ingen måde på valgflæsk.
Hun forholder sig til virkeligheden, som den ser ud, og stiller sig kritisk over for de nugældende love, hvilket vel er en oppositions vigtigste rolle.
- C

onsdag, 07 november, 2007  
Anonymous Anonym said...

Ved det her handler om valgkamp men:
Køre Anonym musik er ikke gratis
Og hvis det bliver gratis, så ringer jeg til min udlejer, og siger at han ikke kan få sin husleje, og jeg vil fra den dag af, nægte at betale i Netto.
Der er sku så få måder, hvor en musiker kan tjene penge på.

Live: Klubber og konkurecer er skyld i at det er meget svært, at få tariffen for at spille.
Koda / Støtte er sku snart det der er tilbage, og man får ikke Koda på nettet.

Desuden er det ikke ok at slæbe sten hjem fra standen.

onsdag, 07 november, 2007  
Anonymous Anonym said...

Hej Martin Buck,

Jeg forstår ikke helt hvordan du så skråsikkert kan sige at DRM er på vej ud! Den musik-tjeneste som IFPI overvejer at lancere med musik-abbonementer for 100 kr. tror du den bliver uden DRM eller vandmærker? Så bliver jeg da ihvertfald virkelig overrasket!!

Derfor mener jeg at DRM-debatten stadig er virkelig væsentligt at tage!

onsdag, 07 november, 2007  
Blogger Martin Buck said...

Hej Sebastian,

Af to grunde.

1. Den årlige analyse fra London-advokatfirmaet Olswang er en de store, årlige pejlemærker for markedsanalytikerne. 70 siders fin, intens læsning om tendenserne: http://www.olswang.com/dms07/digital_music_survey2007.pdf

Trods DRMs komplekse emne viser undersøgelsen, at brugerne ved hvad det drejer sig om. Rapporten konkluderer:

"Digital Rights Management ("DRM") is an increasingly hot topic for consumers.

63% of those aware of DRM believed that it was useful for protecting music against file sharing but 68% of respondents who expressed an opinion agree downloads are “Only worth purchasing if free of DRM.”

• Increased familiarity from 2006 (23% “know exactly” or have “good
understanding” of what it means in 2007 compared to 12% in 2006)
Familiarity is heavily skewed towards males 18-24 year olds most informed age group

• More people would prefer to pay a little extra for tracks free of DRM than would prefer to pay the standard price and have restrictions (supporting the EMI-model)."

2. Det problem man vil løse med abonnementet er pirateriet. Det gør man kun ved at gøre det mere attraktivt at betale sit abonnement. Det klarer man kun ved at gøre det så let, at den ulovlige p2p fildeling virker forældet og ufleksibel. Adgang til al musik fra alle terminaler = ingen ulovlig fildeling.

Det betyder, at musikken ryger ind hos udbyderne - og altså ind i butikkerne igen. Og det betyder, at pladeselskaberne - og andre itneressenter for den sags skyld - har mulighed for at kontrollere synligheden igen. Og synligheden i den offentlige bevidsthed er nøglestenen til forbruget, ligesom det latid har været.

Kombineret med publishing og med den såkaldte 360 graders model kan pladeselskaberne få rigtigt godt fat igen - ingen tvivl om det.

torsdag, 08 november, 2007  
Anonymous Anonym said...

Hej Martin,

Du berører noget interessant ift. pladeselskabernes kontrol. Det er umiddelbart min største frygt ved indførelse af flat-rate, at pladeselskaberne igen opnår en totalitær kontrol over feltet.

Jeg er dog uenig med dig i det om DRM. Rapporten du henviser til giver ganske rigtigt nogle fingerpeg, om at de er ved at få øjnene op, men jeg nægter at tro at IFPI lancerer abonnement løsning uden en super tight kontrol over deres filer. DRM vil som du også selv antyder få deres model til at floppe, men ja, så dumme har de jo været tidligere, så hvorfor ikke nu?.

Jeg synes den politiske DRM-afvisning falder på et rigtigt tørt sted hvor mange mennesker tror det er et onde der er overvundet. Lad os se når abbonementsmodellen kommer hvem der får ret :).

Jeg synes det er modigt at Johanne Schmidt-Nielsen at gå ud med den melding. Den kan ikke have været lige populær i kunstner-baglandet af gamle 70'er guitarmusikere som sidder på magten i de forskellige rettigheds-forsamlinger (KODA etc). Thumbs up herfra.

torsdag, 08 november, 2007  
Blogger Martin Buck said...

Spændende lsæning. Gad vide hvem der skriver i den anden ende?

Well, i vores bog er DRM død og enhver, der vælger at bruge DRM levende begravet.

fredag, 09 november, 2007  

Send en kommentar

<< Home