03 maj 2007

Forbyd DRM = forbyd lort

I løbet af april har flere IT-ordførere i Folketinget ifølge Computerworld leget Spørge-Jørgen for at finde ud af, hvad der kan gøres ved DRM-problematikken. Sagt kort, de folkevalgte vil vide, om DRM kan forbydes.

Initiativet kommer fra løverne i Venstres Ungdom, som gerne ser DRM forbudt. Med min forstand på politik velsagtens fordi DRM kan ses som markedsbegrænsende og monopoliserende og dermed selvfølgelig stik modsat de unge liberales grundholdninger.

Men sagen er jo, at forbud i sig selv er et indgreb i markedet. Og dermed vel også imod VUs holdninger? Hvad skal man så vælge? Der må have været heftig debat i karlekamrene hos VU, men nu er der tilsyneladende lagt strategi: Man håber på at et forbud kan rette op på ”markedsfejlen” DRM.

Men rolig nu, VU! I behøver slet ikke placere jer selv i den kattepine. Hvis jeg havde været VUs presserådgiver ville jeg med sindsro have sagt, at de ikke behøvede at frygte at skulle anbefale en indgriben på markedet. Det skal nemlig nok rette sig selv. For musik er jo, uanset hvor meget man vrider og vender sig, allerede tilgængeligt uden DRM. Hvis pladeselskaberne skal have en jordisk chance for at konkurrere mod den DRM-fri musik, må de rette ind og tilbyde mindst det samme produkt.

Et forbud mod DRM svarer nemlig i bund og grund til et forbud mod at smøre lort på CDer. Mon det er nødvendigt? Hvis man kunne vælge mellem en CD smurt ind i lort og en der ikke var, hvilken ville man så vælge? Jo, Venstres Ungdom: Forbrugerne skal nok selv finde rundt på markedet.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Sagen er blot, at forbrugerne i disse tider ikke har meget valg! Et forbud mod DRM ville netop forhindre, at forbrugerne blev nødt til at købe musik "smurt ind i lort", som Sune så klogt vælger at skrive det. Venstres Ungdom stiller ikke spørgsmålstegn ved forbrugernes retningssans på markedet, men derimod distributørernes! Et forbud mod DRM ville forhindre de mange forbrugere i at løbe hovedet mod muren, når der skulle købes musik på nettet.

Hvor er det dog ærgeligt, at et ellers ganske udemærket forslag skal sables ned, kun af den grund, at det kommer fra "det forkerte parti". Bloggen her er nærmere VU-fjendtlig end den er DRM-fjendtlig.

fredag, 04 maj, 2007  
Blogger T. All. said...

Venstres Ungdom er vitterligt den mest letkøbte, højrøvede, nonchalante faktion der er at finde i milevis.
Normal ser man ellers disse brølende markedsidealister gå i front med deres komplette mangel på kritisk sans overfor den aggressive handelspolitik der i allermest diktatoriske forstand pryder hverdagen for enorme skarer af verdens befolkning..

At de så pludselig svinger udenom deres ellers stærke ideologiske lænker, og går imod et af markedets mange metoder, virker derimod noget overraskende.

Men nå ja, hvis man på engang er stærk modstander af overvågning og autoritær fremgang, og samtidig forkæmper for ubegrænset korporativ aggression, har man jo allerede dér et problem :).

Vi håber på DRM bliver taget af bordet.
Sker det ikke, bliver det alligevel piratportalerne som sikrer nedbrydningen af de store musikgiganters jernnæve.
For mig at se er de uundgåelige og alt for svære at kontrollere.

søndag, 06 maj, 2007  
Blogger holmp said...

>> Louise785

Jeg sabler såmænd ikke forslaget ned, jeg konstaterer bare, at det er unødvendigt.

Distributørerne kan sætte DRM på musikken alt det de vil, men de har allerede nu fundet ud af, at det ikke er en hensigtsmæssigt forretningsmodel, og derfor vil den formentlig af sig selv forsvinde inden længe.

Et totalforbud kan derimod vise sig at være forhastet, da da stadig findes enkelte forretningsmodeller, hvor DRM i en eller anden form (måske) er en løsning.

Denne blog er ikke VU-fjendtlig, ligesom jeg ikke er det. Ideologi er lidt for omfattende at skulle blande ind i DRM-diskussionen.

mandag, 07 maj, 2007  

Send en kommentar

<< Home