26 februar 2007

Bagvendt BitTorrent?

Umiddelbart virker det fuldstændig utroværdigt og bagvendt. Den største fildelingstjeneste af dem alle, BitTorrent, annoncerer i dag en fuldt ud lovlig satsning i samarbejde med indtil flere respektable content providers – leverandører af TV- og filmmateriale.

Lovligheden af systemet bygger paradoksalt nok på en indførelse af DRM-teknologi. Den selvsamme teknologi, som flere og flere pladeselskaber og ikke mindst forbrugere er ved at blive sindssyge af. Selvsamme teknologi, som af alle spåes til at være på vej ud.

Indførelse af DRM skal altså bane vejen for økonomisk succes for BitTorrent. BitTorrent, som - man klør sig i håret - selvfølgelig er blevet så kæmpestore som de er, blandt andet fordi de er en mulighed for at skaffe musik uden DRM (og så har den ulovlige musik fra BitTorrent også den fordel, at den er gratis).

DRM-teknologien i BitTorrents nye satsning er primært til for at kunne begrænse den periode, man kanse en film, man har lejet gennem tjenestens nye videoudlejning. Man kan ikke benytte tjenesten uden Windows Media Player, og vi er altså trådt ét skridt tilbage i forhold til det mentalitetsskifte væk fra DRM, som blandt andet Gerd Leonhard spår er på vej. Det skal dog retfærdigvis siges, at det er svært at se en vej uden om Windows Media Player, hvis man vil tidsbegrænse en bestemt fils gyldighed. I øvrigt ikke en løsning, der har vist sig effektiv, hvilket Bibliotekernes Netmusik tidligere har måttet sande.

Før var indholdet gratis (og ulovligt) og uden DRM – nu koster det $$ og er med DRM. En lidt mere visionær og realistisk forretningsmodel søges, tak.

Kilde: Computerworld