19 februar 2007

Lydbro mellem kunst, forskning og erhverv

Ny regional satsning sætter fokus på lydoplevelser

2007 bliver året, hvor vi vil opleve en række samarbejdstiltag mellem kunstnere, forskere og virksomheder, der alle deler den samme interesse; nemlig lyd.

Sound Forum Øresund er et projekt, som med støtte fra EU’s regionale udviklingsfond vil arbejde på at synliggøre netværk og fælles interesser for aktører i Øresundsregionen, der arbejder med lyd både kommercielt og indenfor kunst- og forskningsverdenen. Kort sagt handler det om at koble specialister, der normalt ikke samarbejder og hjælpe dem med at etablere nye projekter med en innovativ værdi.

Grundtanken bag projektet er, at lyd spiller en stor, men ofte meget overset rolle på en lang række områder fra underholdningsindustri til arkitektur, undervisning, arbejdsmiljø og sundhedsvæsen.

- Lyd er for de fleste af os en uundgåelig af oplevelse af verden. Lydlige indtryk er tæt forbundet til vores minder, og påvirkning er ofte helt ubevidst. Oplevelser af lyd fremkalder store følelser, og de kan give os glæde og tryghed eller ny energi, hvis vi er trætte. Men lyd er også forbundet med advarselssignaler, og det forkerte lydmiljø kan let lede til irritation og stress. Vi håber på gennem koblinger af fx forskere og musikere at eksperimentere og blive klogere anvendelsen af lyd i forskellige situationer, udtaler Sound Forum Øresunds projektleder Morten Jaeger, som er cand. mag. i musik og medforfatter på bogen "Hitskabelonen".

Baggrunden for projektet
Sverige og Danmark har en næsten 100 år lang tradition for at arbejde med lyd på forskellige områder. Danmark er verdenskendt for sin højtaler- og mikrofonteknologi, høreapparater og støjdæmpning, mens Sverige markerer sig med mobilteknologi, musikindustri og lyddesign i kunst og virtuelle spilverdener. Det har dog hidtil været svært at overskue de mange forskellige aktører og deres konkrete samarbejdsmuligheder på tværs af landegrænser og fag.

Projektet er formelt struktureret omkring en række forskere med både humanistiske og teknologiske kompetencer og offentlige kulturinstitutioner som blandt andet Museet for Samtidskunst og Web-musikprojektet Open space. Planen er, at projektledelsen med dette udgangspunkt udvider netværket mod både virksomheder og kreative kræfter.

Projektet løber frem til d. 31.december 2007. Læs mere om Øresunds-projektet, Diginet.org.