02 januar 2007

Velkommen til et nyt fildelingsår

Tak til Piratgruppen for at tilbyde mig at starte community-året 2007 med Saddams hængning i fuld længde. Men ellers tak for tilbuddet. Den lille fil rummer ellers flere kvaliteter, end jeg umiddelbart kunne se. Som talsmand Claus Pedersen udtrykker det i Piratgruppens pressemeddelelse:

"Vi havde en god diskussion om hvorvidt vi skulle opreklamere linket, og vores konklusion var at det på god vis illustrerer den omfattende censur vi udsættes for. I Danmark har vi senest fået allofmp3-dommen, hvor danske internetforbrugere nægtes adgang til en udenlandsk side som er lovlig i dens hjemland. I Kina medvirker både google og yahoo til internetcensur, og det vil vi gerne sætte fokus på med denne sag."

Med Saddams henrettelse har vi fået klart fokus på kinesisk censur og den danske fogedrets afgørelse over den russiske fildelingstjeneste.

Laveste fællesnævner
Nej, vel? Der bliver snarere sat fokus på de manglende mellemregninger i Piratgruppens argumentation. Og på en i øvrigt stigende tendens til at overdrive deres sammenligninger ud over kanten af det saglige.

Piratgruppen modarbejder den eksisterende lovgivning om immateriel ret og copyright. Man sætter dermed de tekniske muligheder og den menneskelige nysgerrighed over grundlæggende rettigheder. Alt skal være tilgængeligt og hovedsagen er, at det er i brugerens interesse. Men hvor langt skal man strække loven for brugerens skyld? Kan og bør man vise mord - eller er det kun de statssanktionerede?

Brugerens nysgerrighed er hævet over menneskelige rettigheder - ikke kun ophavsretten, men også af mere uskrevne rettigheder som privatlivets fred - er det den nye brugergenererede moral? Piratgruppens argumentation er ikke andet end legitimering af en runde morbid paparazzi.

Say cheeeeseburger
Svenskeren Theo Hären holdt et oplæg på Innovation Labs seminar om side-effekterne ved brugergenereret produktudvikling. Hans pointe var, at jo flere brugere, der kommer i et community, desto større er sandsynligheden at individer i fællesskabet kan bidrage med noget genialt.

Men sandsynligheden vokser også for, at de kun kan blive enige om to ting: at cheeseburgeren skal være billigere og at der skal være underholdning. Er det ensbetydende med, at det er godt? Vil cheeseburgeren ikke bare blive dårligere? Skal et community sætte en redaktionel styring på linjen for at tilfredsstille brugerens ønsker?

Fildeling - en lovlig løsning?
Vi siger farvel til et 2006, hvor MyMusic.dk blev spurgt - om og om igen - om vi er svækket af konkurrencen fra MySpace. Svaret blev under hele året: nej, vi er tværtimod styrket af interessen, som i den grad er smittet af.

Vi ser frem til et 2007 med esser i ærmerne rundt omkring. ROSA kigger på mulighederne for at styrke deres tilstedeværelse på nettet. Flere dagblade rør på sig. DR satser ifølge general Plummer stort på et nyt, interaktivt site for unge med inddragelse af radio, dab, mobil og tv. MyMusic.dk relancerer selv på dansk grund i april og internationalt senere på året.

Det er afgørende for os på MyMusic.dk, at fildelingen - 18,75 sange i minuttet - foregår lovligt og i forsøget på at finde nye forretningsmodeller. Det gør vi i øjeblikket sammen med KODA og det bliver også den vej, vi kommer til at gå internationalt - dog med det klare håb, at MyMusic.dk ikke skal straffes og sættes tilbage i udviklingen, blot fordi vi spiller med åbne kort og lovlige midler.

Vi glæder os til at sætte præg på musikken i Danmark i 2007 og at tage fildelingen i nye retninger. Altid med brugeren for øje. Men ikke for enhver pris.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Så fes den sgu ind. Fildelingen er kommet for at blive, og kan ikke stoppes ligegyldigt hvor meget KODA/APG/RIAA/MPAA/IFPI prøver - og med alle tænkelige midler, lige fra truslesbreve til usaglige kampagner.

1:0 til piraterne.

tirsdag, 02 januar, 2007  
Anonymous Anonym said...

Det afgørende er vel at finde et kompromis?

onsdag, 03 januar, 2007  
Anonymous Anonym said...

"Men hvor langt skal man strække loven for brugerens skyld? Kan og bør man vise mord - eller er det kun de statssanktionerede?"

Du skriver "mord", men bruger ham dér "Hussein" i det konkrete eksempel.

Lige i dét tilfælde er der ikke tale om mord, men en retsmæssig afstraffelse.

Det er ikke mere moralsk forkasteligt, end at vise videoklip fra en domsfældning i en god, dansk "nabostrid".

Du skal jo tænke på, at henrettelse er ganske lovligt dernede i de varme lande. (Jvf. dit argument ift. Rusland).

mandag, 08 januar, 2007  

Send en kommentar

<< Home