02 januar 2007

Nytårsknald med Kvinder der gør noget ved musikken

Ak ja, så sprang vi ind i endnu et nyt år med alle de for- og bagsæt en sådan tilbagevendende begivenhed inviterer til. Selv var jeg traditionen tro inviteret til fyrværkeri og festivitas i den bedste gymnasievennekreds, hvor kanonerne –as always– stod skarpladte med spredehagl i diverse musikdiskussioner. Aftenens tungeste skyts handlede netop om musikkanonen. Til stor (og legesyg!) provokation af undertegnede påstod min så- og selvkaldte »feministiske« veninde med massiv opbakning fra d’herrer tøsedrengene i selskabet ;-) at der groft sagt ikke findes inspirerende og vægtige kvinder på det musikalske marked. Det kan –ifølge »feministen«– højest blive til et par dyre stilfulde damer uden særlig meget andet end sig selv på hjertet; og hun var ydermere tilbøjelig til at udbrede perspektivet til ’i kulturlivet generelt’. Næste skridt ud ’i verden som sådan’ ligger jo snublende nær.

Lad mig straks indrømme så meget som at min forbilledlige (og i parentes bemærket også yderst ’stilfulde’) veninde taler med en sproglig behændighed og et skarpt intellekt, der altid argumenterer godt og grundigt for sin sag. Præcist derfor modargumenterede hun jo sådan set sig selv i vores sprængfarlige nytårsdebat om de berygtede fraværende kvindelige forbilleder. For selvfølgelig er de der, Kvinderne, med stort K for Kraftfulde, og min veninde er så afgjort én af dem. Nej sagen er snarere den, at vi ikke er vant til at kigge efter dem som særlig meget andet end den stilfulde toiletdørs røde D for Dyre Damer. Hvad denne toiletdør åbner ind til er – ganske rigtigt – trivielt, banalt og som regel røvhamrende kedeligt. Men heldigvis vælger man selv hvilke nøglehuller, man lurer igennem og mere end det: man kan træne sit blik, så man ender med at få noget, der tangerer 'udsyn med indsigt'.

Første øvelse kommer her i form af et link til en Kvinde, der må siges at være helt med på noderne i mere end én kontroversiel forstand. Lur lige smagsdommer Leonora Christina Skovs udpegning af albums anno 2006, Thumbs Up!